Sponsoren
     Kombij Volleybal Badhoevedorp
Geschiedenis van Kombij Volleybal...

Pas in de jaren zeventig werden een paar mensen uit Badhoevedorp actief met volleybal. Dat vormde uiteindelijk het begin van de volleybalsport bij Kombij.

Het kon niet uitblijven dat de belangstelling voor volleybal ook in ons dorp doordrong. Zo ging het in ieder geval in Badhoevedorp. Een groepje ambtenaren van de gemeente Amsterdam ging in de jaren zeventig enthousiaste trainingen houden. Daarna kreeg het clubje ruimte in de gymnastiek lokaal Adelaarstraat waar Dave Hendrie de eerste trainer werd. De grote animator achter deze speelavonden was Albert Zwolsman die een steeds grotere groep enthousiastelingen om zich heen verzamelde. Hierbij zijn bekende namen van het eerste uur Chris en Leon Overdevest, Rene Stevens, Rob Meyer en Hans Drupsteen.

In 1975 waren er ook een aantal vriendinnen waaronder Marijke Veenman, Marion Beentjes, Ellen Siebenlist en Karen Meyer die begonnen met volleybal trainen. Het seizoen ervoor was een geheel damesteam gestopt en toen zijn zij als 15- en 16-jarigen meteen competitie gaan spelen. De resultaten waren in het begin dramatisch maar al snel werden er betere resultaten geboekt. De Bankrashal was destijds de thuishal en de dames trainden in een gymzaal die vlak bij het Haarlemmermeer Lyceum aan de Zeemanlaan stond. Dit was op de plek waar nu het Cobragebouw van de Rietveldschool staat. In dit tijd werd er ook al aan ledenwerving gedaan door huis aan huis folders te verspreiden werden er mensen gevraagd werden om te komen volleyballen. Dit is in de jaren 1982/1983 geweest.

Met het omvormen van deze ‘clubjes’ tot een echte vereniging kon niet langer gewacht worden en zo gebeurde het dat vlak vóór het 70-jarig bestaan van KombijSport op 7 maart 1984 de Afdeling Volleybal werd opgericht als onderafdeling van de Kombij. Enkele bestuursleden van het eerste uur waren: Albert Zwolsman ,Ton Meekel, Geert Freling, Ger Roos, Mark Slaman en Dave Hendrie. Zij werden later opgevolgd door o.a. Karen Meyer, Rene Stevens, Els Oomen, Yvonne Vermeulen, Francis Veen, Ruud Smeets, Annelies Hoenderdos, Carola Siebeling, Irma Smit en vele anderen. Met grote voortvarendheid werd er aan de competitie van de NeVoBo deelgenomen, waarin het eerste Heren en Dames team halverwege de jaren tachtig het kampioenschap in de tweede klasse veroverden.

Dit is nog een oude foto van een kampioenschap in de vierde klasse uit die beginjaren:

Al gauw ontstond er een bloeiende vereniging met op het hoogtepunt 3 Dames teams en 4 Heren teams. Daarnaast speelden er een grote groep Recreanten en was er ook een Jeugdgroep bezig met volleybal. In totaal waren er in de jaren 80 ongeveer 80 mensen actief met Volleybal. Onder leiding van Geert Freling kwam er ook een Straten Volleybal toernooi van de grond voor alle straten in Badhoevedorp dat zelfs uitgroeide tot een internationaal toernooi met teams uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Belgie, waarbij het omliggende park als kampeerterrein dienst deed. Dit toernooij is ooit onstaan tijdens een borrel na een wedstrijd in de Bankrashal. Daar zat destijds een nieuw lid, Geert Freling, te vertellen over een plan om een toernooi op te zetten. Hans Drupsteen bood aan om 50 posters te drukken en zo is het Straten toernooi begonnen. Rene Stevens en Mark Slaman waren ook direct enthousiast en met name Rene Stevens heeft zich met zijn computer ingezet voor de organisatie. Dit Stratentoernooi is nog steeds een groot succes en wordt in 2010 al voor de 25e keer gehouden.

In 1999 werd ons 2e Herenteam kampioen en hoewel niet iedereen nog lid is wil ik U deze foto niet ont-
houden. Duidelijk is te hieruit zien
dat men volleybal voor jaren achter
elkaar kan spelen en dat er op deze
manier echte vriendenteams kunnen
ontstaan.

In de afgelopen 20 jaar hebben ook
vele trainers ons op een hoger
niveau proberen te krijgen
waaronder iemand die later Martinus D1 zou trainen. De laatste vijftien jaren werden de competitie teams, en ook de recreanten en de jeugd) door Evert Prins getraind met uitstekende resultaten waar we erg blij mee waren.

Er wordt ook deelgenomen aan diverse andere toernooien waaronder het jaarlijkse Duinrel toernooi. Zeker mag een eerste plaats op het internationaal volleybaltoernooi van Assenede niet onvermeld blijven. Ons team werd daar eerste van in totaal 64 teams, weliswaar in de C-klasse, maar toch wel bijzonder.

Jaarlijks vond er ook nog een wedstrijd plaats tussen Heren 1 en Heren 2 waarbij sommige zover gaan dat ze overwinning met de “juiste” uitslag alvast voorspellen en voordrukken op T shirts.

Tenslotte wil ik iedereen die iets te maken heeft met de Kombij en het Kombij bestuur feliciteren met het 90-jarig bestaan. Voor mezelf en vele anderen hoop ik ook het 100-jarig bestaan van de Kombij mee te kunnen maken en het liefst als actieve volleyballer. Als dat mag gebeuren dan hebben we het met zijn allen goed gedaan. Dit is zowel goed voor onszelf als ook voor Badhoevedorp.

Victor Hoenderdos (Oud-voorzitter Afdeling Volleybal) met bijdrages van Mark Slaman en Karen Meyer

[Over kombij]